Dodatkowy ruch wycieraczek w OII - można wyłączyć ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damios
    Classic
    • 2007
    • 6

Jak Ci się uda to daj znać Które kody są dobre bo mnie też to chtba niedługo czeka .
  • Michalux
    Classic
    • 2006
    • 16

No właśnie - jak w temacie. Strasznie mnie to denerwuje, jak podczas jazdy gdy użyje spryskiwaczy - wycieraczki chwilę pracują, potem przestają i po chwili robią jeszcze jeden dodatkowy ruch. Oczywiście ostatni ruch jedzie po prawie suchych szybach (no chyba że leje) i efekt jest taki, że nie dość że się zapewne pióra zużywają szybciej, to jeszcze pojawiają się rozmazy - tragedia.
    Zatem pytanie jest czy można toto "pomocne" ustrojstwo wyłączyć jakoś ?

Pozdrówka
    RS Rulez !

Komentarz

• eR_
      Rider
      • 2005
      • 411

cos mi sie kojarzy ze idzie w o2 wylaczyc te 3migniecia migacza, moze to dodatkowe machniecie tez sie da :roll:

dzis spryskalem se na postoju i nie bylo dodatkowego machniecia :lol:
      Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
      Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Zamieszczone przez eR_
        dzis spryskalem se na postoju i nie bylo dodatkowego machniecia :lol:
        bo to dodatkowe machniecie jest tylko powyzej jakiejs szybkosci (jest napewno napisane w instrukcji obslugi) nie da sie tego wylaczyc bo i IMO to w niczym nie przeszkadza - a nawet dobrze ze zbiera ta struzke plynu jak sie pojawia na szybie po paru sekundach od ostatniego "machniecia"

Tego typu posty swiadcza niezbicie o tym ze O2 to naprawde super autko - skoro nie pozostaje nic innego jak szukac problemu w takich pierdolach.... :diabelski_usmiech
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Michalux
          Classic
          • 2006
          • 16

Nie pierdolach, tylko jest to strasznie irutujące, jak pierwsze machniecia wycieraczek
          ladniutko wycierają szybkę, a potem nie wiedziec po kiego grzyba po kilku chwilach znowu machają raz i elegancko zapierniczają pół szyby rocierając po niej dokładnie to co nie udało sie zebrać z brudów - bo gdy nie pada deszcz to sorry, ale żadna smuga niewytartego płytu jakos u mnie nie zostaje.
          Poza tym nie trawie jak elektronika usiłuje być mądrzejsza od użytkownika - drugi qrcze Windows sie znalazł :twisted:
          RS Rulez !

Komentarz

• eR_
            Rider
            • 2005
            • 411

jak dotad, to mi to jakos specialnie nie przeszkadzalo, moze dlatego ze staram sie miec czyste szyby.... i mi marasu nie rozciera ponownie na szybie
            Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
            Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez Michalux
              Poza tym nie trawie jak elektronika usiłuje być mądrzejsza od użytkownika - drugi qrcze Windows sie znalazł :twisted:
              auto dla ciebie Lada Niva

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

nie mozna tego wylaczyc.

nie wiem, mi tez nic nie rozmazuje, moze po prostu trzeba lepiej (dluzej) spryskiwac szybe, zeby nie zostawal wlasnie zaden syf :roll:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Zamieszczone przez szkoda
                  nie wiem, mi tez nic nie rozmazuje, moze po prostu trzeba lepiej (dluzej) spryskiwac szybe
                  wystarczy wlac do zbiorniczka plyn do spryskiwaczy a nie wode ...

Komentarz

Zamieszczone przez Michalux
                    a potem nie wiedziec po kiego grzyba po kilku chwilach znowu machają raz
                    Wiadomo po co.... mają "posprzątać" nadmiar płynu ściekającego po szybie po uzyciu spryskiwaczy. Fabie po liftingu tak mają też...

Komentarz

• greszczyn
                      Elegance
                      • 2005
                      • 893
                      • Nissan

Bo sie inżynierom cos popierdziuńkało . Podczas postoju jak włączymy spryskiwacz , to wycieraczki jadą swoje 5 ruchów i pass , ale.... zawsze trochę tego co żeśmy psiknęli spłynie w dół i .... wtedy przydaje się jeszcze jeden , ten doddatkowy ruch wycieraczek. Natomiast podczas normalnej jazdy , tego nie mogę pojąć , po kiego to jest ( podmuch opływającego powietrza robi swoje) . Latem to może zetrze jesze jakąś muchę , ale teraz zimową porą, to rozmaże całe to błoto , które jest na podszybiu aż miło .

Ciekawe , że letnie płyny są jakieś mniej "mażące " :wink:

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Zamieszczone przez Jabar1975
                        ...bo to dodatkowe machniecie jest tylko powyzej jakiejs szybkosci (jest napewno napisane w instrukcji obslugi)
                        Instrukcja podaje, że dodatkowe machnięcie ( po 5 sek ) występuje powyżej 120 km/h, jest też jeszcze drugi myk powyżej 120 km/h wycieraczki ruszają równo ze spryskiwaczem ( żeby nie jechać z zapryskaną szybą ), a poniżej tej prędkości po ok. 1 sek spryskiwania ( żeby nie ścierać na sucho ). Według mnie to bardzo dobry patent
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

Zamieszczone przez greszczyn
                          Natomiast podczas normalnej jazdy , tego nie mogę pojąć , po kiego to jest ( podmuch opływającego powietrza robi swoje) .
                          no wlasnie robi swoje i z pomiedzy wycieraczek zaczyna leciec taka cieniutka struzka do gory i ona wlasnie strasznie zdenerwowala pewnego Zdenka Smetane ze Skoda Auto :diabelski_usmiech

Komentarz

• Michalux
                            Classic
                            • 2006
                            • 16

kowal 2002 - no to instrukcja coś przekłamuje. Dodatkowy ruch wycieraczek u mnie pojawia się jak tylko ruszę (nie sprawdzałem minimalnej prędkości - ale już przy 20km/h jest).
                            A problem jest dokładnie taki jak to opisał greszczyn. Właśnie dlatego mnie irytuje i z miłą chęcią bym się go pozbył. Aż tak leniwy nie jestem, żeby sobie samemu nie odpalić dodatkowego przetarcie - jeśli rzeczywiście zaszła by taka konieczność.

Inna kolejna sprawa powiedziałbym nie do końca przmyślana to fakt, że pierwsze włączenie spryskiwaczy po każdym nowym rozruchu auta odpala spryskiwacze reflektorów - po kiego grzyba ?? Tego chyba nie wie nikt. Wiem, że bodajże co 5-te sprysknięcie odpalaja się też czyszczenie świateł, ale po co w pierwszym sprysknięciu po odpaleniu auta ? Kolejne pseudo-udogodnienie ... Autko świeżo umyte - tylk na szybe np. coś kapnęło, co wymaga przetarcia z płynem i sruuu leci bryzga po całym aucie - bo sobie wymyśliło że najwyższy czas reflektory odświeżyć. Genialnie ...
                            Żeby natomiast nie wyszło, że skodzina mi nie pasi, to powiem że to już moja druga Octa i jestem bardziej niż zadowolony, ale nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.
                            To jest tak jak z użytkownikami Linuxa i Windy - Ci pierwsi po prostu wolą system nad którym panują, a nie taki, który za wszelką cenę stara się panować nad nimi i udowodnić im, że wie lepiej
                            RS Rulez !

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

mysle, ze do tego typu "udogodnien" trzeba sie po prostu przyzwyczaic, nie ma sie co stresowac pierdolami
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

Zamieszczone przez szkoda
                                mysle, ze do tego typu "udogodnien" trzeba sie po prostu przyzwyczaic, nie ma sie co stresowac pierdolami
                                ...... lub dla zdrowia psychicznego zmienić samochód na inny :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Michalux, A jak dlugo trzymasz dzwignie. Zrob kilka ruchow, ale krotkich, wtedy spryski lamp nie bede sie wlaczac. W OI tak dalo sie to oczukac i w OII chyba tez tak samo
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

no ale pisaliście wcześniej /kiedyś /że spryskiwacz swiateł działa tylko przy zapalonych światłach ?
                                    też by mnie wkurzało gdyby po czystym aucie leciała woda która jak wiadomo łapie kurz . michalux ma chyba troche racji
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Tak swiatla musza byc wlaczone, ale generalnie teraz ciagle jezdzi sie na swiatlach.

Jak auto jest czyste, to nie trzeba myc szyb A jak juz szyby trzeba przecierac to auto tez juz nie jest czyste

Z ostatnich tras, ciagle mylem szyby, a tylko dwa razy jak sam chcialem wlaczyly sie spryski lamp
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

czyli generalnie problemu niema tak wielkiego - chcesz szybkę to wyłączasz swiatła na chwilke i tyle
                                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez leszekmw
                                          czyli generalnie problemu niema tak wielkiego - chcesz szybkę to wyłączasz swiatła na chwilke i tyle
                                          no wiesz, na trasie to troche kiepsko jednak, albo w nocy :szeroki_usmiech
                                          mozna sobie jeszcze liczyc to "co piate" :diabelski_usmiech
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

naprawde chyba nie moze byc juz bardziej blachego "problemu" w tym samochodzie a roztrzasania na dwie strony, to tylko samochod - nawet jak sie "ubrudzi" od plynu na masce to co? umrzemy w konwulsjach dnia nastepnego? przeciez to tylko samochod. no chyba ze chodzicie sobie co sobote do garazu wyjechac na chwile i popatrzec na niego - ewentualnie przetrzec ircha (ale tylko ze skory renifera!!) jakies pylki jakie sie pojawia na nim.
                                            rozumiem gdy np. nie chcialy pryskac spryski na reflektor ewentualnie nie wlaczalyby sie wycieraczki itd to bylby problem (ale to trzeba by kupic Megane albo Lagune) a takie cos?

W naszym NOWYM juz ROKU życze wszystkim zebysmy tylko takie problemy mieli

Komentarz

Zamieszczone przez Jabar1975
                                              naprawde chyba nie moze byc juz bardziej blachego "problemu" w tym samochodzie a roztrzasania na dwie strony
                                              też mi się tak wydaje...

Komentarz

• greszczyn
                                                Elegance
                                                • 2005
                                                • 893
                                                • Nissan

Pomykam dziś serwisowa Fabią 1,2 HTP i również w tym "bolidzie " wycieraczki wykonują dodatkowy ruch . Prawdopodobnie , to dokładne :evil: wycieranie szyby , występuje we wszystkich VAG -ach .

Komentarz

Zamieszczone przez greszczyn
                                                  Pomykam dziś serwisowa Fabią 1,2 HTP i również w tym "bolidzie
                                                  OT

Też masz wrażenie po tym jak szybko wkręca się na obroty, że jedziesz co najmniej 2x szybciej niż w rzeczywistości ? :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...